Terug

Bericht

Zo floreren meer mensen met een 'ander' brein op de werkvloer

Zon 20 procent van de Nederlandse bevolking is neurodivergent. Dat is een parapluterm voor mensen met onder andere AD(H)D, dyslexie, hoogbegaafdheid of autisme. Hun breinen werken anders dan wat door de samenleving als 'standaard' wordt beschouwd. Op de werkvloer belanden zij soms in lastige situaties als zij taken moeten uitvoeren die niet overeenkomen met hun manier van denken. Een artikel van de NRC onderzoekt hoe zij toch kunnen floreren op hun werk. 

Werkgevers kunnen de verantwoordelijkheid voor het functioneren deels bij de neurodivergente werknemer leggen, vindt Lieke Schoutens, die met haar bedrijf Divergentia organisaties helpt om inclusiever te worden voor mensen met bijvoorbeeld autisme en ADHD. `Maar eigenlijk zou je je als werkgever niet moeten afvragen hoe iemand toch zou kunnen functioneren, maar hoe je iemand het best tot zn recht kan laten komen.`

`Sommige taken zijn voor hen lastiger, maar in andere blinken ze juist uit`, zegt ook Saskia Schepers, auteur van Als alle breinen werken. Zo kan een ADHDer met een ander werkend brein tot hele creatieve oplossingen komen waar het doorsnee brein niet aan zou hebben gedacht. `En autistische mensen zijn vaak loyaal en ontzettend productief, doordat ze in een hyperfocus belanden`, zegt ze. Zeker in een krappe arbeidsmarkt laten werkgevers dan ook veel talent onbenut, vindt zowel Schepers als Schoutens.

Lees het volledige artikel op de website van de NRC.

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..