Terug

Bericht

Rapport KPMG: niet iedereen met ernstige psychische aandoening ontvangt specialistische zorg

Slechts een deel van alle volwassen Nederlanders met een ernstige psychische aandoening ontvangt specialistische zorg, blijkt uit een recent rapport van KPMG.

Zo krijgt slechts 10% van de mensen met een bipolaire aandoening hoogspecialistische zorg. Van de mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis ontvangt 23% direct een psychotherapeutische behandeling.

'Kenmerkend voor de doelgroep psychosen is dat er vaak geen assertieve hulpvraag is', valt er in het rapport te lezen. 'Hierdoor is er sprake van grote onderhandeling van deze doelgroep. Slechts 70-75% van de mensen met psychosen heeft toegang tot CGTp (Cognitieve Gedragstherapie voor psychose), terwijl dit de standaardbehandeling is. Dit is inclusief mensen die in een later stadium van de psychose deze therapie ontvangen. Experts geven aan dat in totaal slechts 8% van de mensen een behandeling aan het begin van de psychose krijgt. [...] Experts geven aan dat er vooral missend zorgaanbod is op regionaal niveau. Zo wordt aangegeven dat er missend zorgaanbod is voor patiĆ«nten die herhaaldelijk of langdurig niet in staat blijken tot zelfstandig of beschermd wonen. Specifiek gaat het om onvoldoende langdurig klinisch aanbod waar intensief behandeld kan worden. Er zijn regios waar dit aanbod niet of nauwelijks bestaat en/of de huidige capaciteit onvoldoende is. Dit leidt ertoe dat patiĆ«nten veelvuldig kort worden opgenomen op een acute opname-afdeling zonder dat de situatie daadwerkelijk verbetert.'  

Het onderzoek vond plaats in opdracht van het ministerie van VWS om zicht krijgen op de vraag en het aanbod van cruciale ggz.

Bron: KPMG/ Rijksoverheid

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..