Terug

Bericht

Nieuwe podcastserie kijkt verder dan diagnoses

Tegenwoordig worstelt maar liefst een kwart van de Nederlanders met psychische klachten, aldus recent onderzoek van het Trimbos-Instituut. Hoe kunnen we als samenleving ontregeling iets meer omarmen? Hoe kunnen we leren omgaan met psychische ontregeling? En hoe wordt iemand verward? Deze vragen vormen de basis van het project `Met open ogen luisteren`.

Zes mensen die een psychische ontregeling kennen of hebben gekend, recent of lang geleden, bij zichzelf of bij een naaste, maakten in samenwerking met schrijver en radiomaker Corinne Heyrman een luistervertelling. Zes audioverhalen van 15 minuten waarin verwarring en verheldering door elkaar lopen, waarin het los van de diagnoses of termen over mensen gaat, mensen die meer kanten hebben dan hun aandoening. Met open ogen luisterengaat uit van een gelijkwaardige samenwerking waarbij de geïnterviewden zeggenschap hebben over zowel het proces als de resultaten. Het project ging onlangs in premiere op het Wintertuinfestival in Doornroosje, Nijmegen.

In de eerste aflevering van deze zesdelige reeks komt Mirjam aan het woord. Mirjam vertelt over haar werk als ontwerper, beeldend kunstenaar en docent, en over haar bipolaire aandoening. En hoe deze beide elementen leidden tot een cursus binnen de GGZ: Experimenteren en smeren. Ze vertelt haar verhaal tussen de schilderijen. Buiten fluiten weidevogels, want o ja: ze is ook weidevogelbeschermer. In de volgende afleveringen komen ook onderwerpen als tbs, angststoornissen en psychoses aan bod. 

Iedere maand komt er een nieuw audioportret online. De tweede aflevering verschijnt half juli.

Bron: Wintertuin.nl

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..