Terug

Bericht

Felicia (12) kon niet naar school door depressie

Felicia (12) belandde drie jaar geleden in een depressie door de coronapandemie. Ook had ze angstklachten en een burn-out, waardoor ze tijdelijk niet naar school kon. Volgens moeder Annemiek van Raalten kreeg haar dochter allesbehalve de juiste hulp en duurde het maanden om een fijne plek te vinden. Ze pleit nu voor passend onderwijs. ,,Nu zie ik haar weer stralen. Dat verdient ieder kind.

Haar dochter was negen jaar toen de scholen voor het eerst sloten vanwege corona en de klaslokalen ingeruild werden voor thuisonderwijs. Na de meivakantie gingen de scholen weer open en werd in de klas van Felicia gestart met de Cito-toetsen. Dat zorgde al gauw voor spanning bij de dochter van Van Raalten. ,,Felicia vond dat ze thuis niet hard genoeg had gewerkt. Ze legt de lat vaak hoog, was niet tevreden en ontwikkelde op deze manier faalangst. Dat ging gepaard met angsten om corona op te lopen en angsten om het door te geven aan ons of aan haar opa en oma. Ze durfde op school niet eens naar het toilet te gaan.

Steeds slechter

Hoe langer de pandemie duurde, hoe meer angsten Felicia ontwikkelde. Tijdens de coronagolf in januari 2021 raakte het gezin van Van Raalten besmet. Ondanks haar angsten en de zeventien dagen in quarantaine door corona, vroeg de school veel van Felicia. Zo moest ze vijf toetsen op één dag inhalen. De stress en angsten stapelden op, waardoor Van Raalten merkte dat het steeds slechter ging met haar dochter.

,,De leerkrachten waren fantastisch, maar ze kon niet meer. Ze liep weg van huis en sloot zichzelf op in de badkamer of op zolder. We probeerden van alles, maar niks leek aan te slaan. Op een gegeven moment waren we ten einde raad. Dat was het moment dat Felicia thuis kwam te zitten.

Uiteindelijk heeft Felicia anderhalf jaar thuis gezeten. Vanuit huis kreeg ze les van haar tante. Ook werd ze begeleid door een gezinscoach. Totdat de directeur van Felicias school contact opnam met Annemiek. ,,De directeur koppelde mij aan Ingrid van der Groep, licht de moeder van Felicia toe. ,,Ingrid was een initiatief gestart om thuiszitters te helpen en zou de aangewezen persoon zijn om Felicia te ondersteunen. Hierdoor kon Felicia een nieuwe start maken op het zogeheten FOS Onderwijs: een tussenstation voor kinderen die zijn vastgelopen, om hen te helpen weer terug te komen in het schoolsysteem.

Minder druk op leren

Felicia kwam terecht in een schoolsysteem waarbij er minder druk ligt op het leren en er meer liefde en aandacht is voor de persoonlijke ontwikkeling. Ze bloeide sociaal en emotioneel op. Van Raalten: ,,Ze werd gezien om haar talenten en kreeg de ruimte om te groeien. Na een maand op FOS Onderwijs deed ze opnieuw een Cito-toets en behaalde ze een score bijna op havo/vwo niveau. En dát met anderhalf jaar onderwijsachterstand.

Van Raalten besloot om het verhaal over haar dochter te delen op LinkedIn, om aandacht te vragen voor initiatieven als het FOS Onderwijs. Deze week hebben gemeente Amersfoort en het Samenwerkingsverband besloten FOS Onderwijs niet meer financieel te ondersteunen, waardoor FOS Onderwijs hoogstwaarschijnlijk haar deuren moet sluiten.

,,Momenteel zitten er zon 20.000 kinderen thuis, licht Van Raalten toe. ,,Deze kinderen verdienen de juiste aandacht en liefde die een organisatie als het FOS Onderwijs kan geven. Maar deze initiatieven worden momenteel te weinig gesteund. Ik hoop met mijn bericht te bereiken dat FOS Onderwijs meer bestaansrecht krijgt.

Hartverwarmend en hartverscheurend

Het LinkedIn-bericht van Van Raalten werd door bijna 300.000 mensen gezien. Ze spreekt van hartverwarmende en hartverscheurende reacties. ,,Uit de reacties blijkt namelijk dat er nog zoveel meer kinderen thuiszitten die hulp nodig hebben. Samen moeten we ervoor zorgen dat elk kind gelukkig wordt en niet tussen wal en schip belandt zoals nu het geval is.

Bron: AD.nl

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..