Terug

Bericht

Defensie ontslaat militair met PTSS

De militair die begin augustus onder invloed een fietser doodreed en zijn vriendin zou hebben mishandeld, wilde zelf niet meer leven. Hij reed daarom opzettelijk tegen een boom. De man heeft al langer ernstige psychische klachten en wordt daarvoor binnen het leger ook behandeld.

De ouders van de 28-jarige korporaal der eerste klasse zijn ontsteld en leven erg mee met de nabestaanden van het 83-jarige slachtoffer. "Voor hen is dit verschrikkelijk. Dit wil je niet meemaken. Maar onze getraumatiseerde zoon heeft dit absoluut niet gewild. Hier ging zoveel aan vooraf."

Maandag hoort de militair in een openbare zitting of hij langer vast moet blijven zitten. Volgens de politie zat hij op 10 augustus met te veel drank op achter het stuur toen hij de fietser met hoge snelheid raakte op de weg tussen Budel en Weert. Ook zou hij zijn doorgereden na het ongeval.

De man zelf heeft bij de politie verklaard dat hij zich niet meer herinnert hoe het ongeval kon gebeuren. Wel dat hij na de klap niet is doorgereden, maar zich eerst heeft ontfermd over het slachtoffer. "Ik schrok heel erg van de blik in de ogen. Ik kon daar niet mee leven en wilde mij van kant maken", verklaarde hij bij de politie. De militair stapte vervolgens naar eigen zeggen in zijn auto en ramde met hoge snelheid een boom enkele honderden meters verderop.

Het is volgens zijn ouders en een goede vriend niet voor het eerst dat de militair in geestelijke nood verkeert. De laatste maanden gaat hij gebukt onder ernstige psychische klachten die hij overhield na een ernstig ongeluk van zijn buddy in het leger, vertellen ze. Tijdens een parachutesprong in 2019 zag hij zijn kameraad verongelukken, toen die verstrikt raakte in diens parachute. "Daar heeft hij vaak heel heftige nachtmerries over gehad. Zo erg dat hij niet meer durfde te slapen omdat hij bang was voor zijn dromen", vertelt zijn moeder. 

De militair gebruikte drugs - of zelfmedicatie, zoals zijn ouders het liever noemen - om rust in zijn hoofd te krijgen. Na een overdosis belandde hij vorig jaar op de intensive care. Daarna liet hij zich vrijwillig opnemen in een kliniek voor militairen met een posttraumatische stressstoornis (ptss).

Binnen een week na zijn vertrek uit de kliniek werd hij aangehouden, nadat hij drank en drugs had gebruikt. Volgens de korporaal heeft het middelengebruik alles te maken met zijn trauma. Artsen stelden vast dat hij sterk verminderd ontoerekeningsvatbaar was. De militair ging op eigen initiatief naar een afkickkliniek, maar werd gearresteerd, toen hij bij een ruzie zijn vriendin zou hebben mishandeld en gegijzeld. De hardddrugs die in zijn huis werden gevonden, waren volgens hem niet van hem.

De korporaal zat zes dagen vast en wilde volgens zijn ouders een nieuwe start maken. Op de dag van zijn verhuizing veroorzaakte hij, onderweg naar een vriend die zou komen helpen, onder invloed tussen Budel en Weert een ongeluk waarbij een fietser overleed. De militair werd weer gearresteerd en verblijft nu in het Psychiatrisch Penitentiair Centrum.

Het ongeluk is voor Defensie de spreekwoordelijke druppel. In een brief hebben ze hem onlangs laten weten dat hij wordt ontslagen wegens wangedrag, tot ontsteltenis van zijn ouders. "Hij heeft de hulp van Defensie hard nodig. Onze zoon heeft dingen niet goed gedaan, maar hij is in deze zaak ook slachtoffer. Het is onbestaanbaar dat Defensie zo abrupt de handen van hem af trekt."

Het ministerie van Defensie laat weten dat het inhoudelijk niet kan ingaan op de zaak, maar stelt dat de man in beroep kan gaan tegen het voorgenomen ontslag. Zijn advocaten Michael Ruperti en Mischa van den Hoonaard laten weten dat daarvan gebruik zal worden gemaakt. "Defensie heeft niet eens de moeite genomen om zijn kant van het verhaal te horen."

Bron: AD - zaterdag 14 oktober 2023

Auteur: Raymond Boere

Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..