Terug

Bron

Ziek? Hoezo ziek?

Sommige mensen die een psychische aandoening hebben, vinden niet dat er iets met hen aan de hand is. Ze willen dan ook geen behandeling of medicatie. Hen overtuigen met argumenten werkt meestal niet. Dit onvermogen om de aandoening te herkennen heet `anosognosie`. Dit komt van de Griekse woorden `nosos` (ziekte) en `gnosis` (kennis). Het kan voorkomen bij bijvoorbeeld een hersenbeschadiging of een psychotische aandoening

LEAP-methode

De Amerikaanse psycholoog Xavier Amador, zelf broer-van, ontwikkelde een benadering om mensen tot zorg en behandeling te verleiden. Deze methode heet LEAP (Listen-Empathize-Agree-Partner) en is gebaseerd op wederzijds respect. Over deze methode schreef hij het boek I am not sick, I dont need help (2007). De Nederlandse versie (2012) heet Ik ben niet ziek, ik heb geen hulp nodig!Je kunt het bestellen via de webshop van MIND Ypsilon, de vereniging voor famileleden en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. 

Deze methode werd in ons land door psychiater Jules Tielens verder ontwikkeld tot zijn `Verbindende Gesprekstechniek` voor hulpverleners. De praktijk van deze techniek heeft hij beschreven in een praktisch handboek: In gesprek met psychose (2012). Over deze techniek geeft Tielens trainingen aan hulpverleners. Ook voor familie en naasten is deze methode van belang. Ontbrekend ziekte-inzicht kan voor problemen zorgen en het contact moeilijk maken.

Brochure

Ypsilon ontwikkelde daarom, met de inzichten van Amador en Tielens, de (online) brochure Ziek? Hoezo ziek? Hierin vind je informatie over de oorzaken en gevolgen van psychose, het `gebrek aan ziekte-inzicht` en de gevolgen daarvan. Ook bevat de brochure veel voorbeelden van gespreksvaardigheden en tips over hoe je in gesprek kunt komen en blijven met je naaste. 

Workshop

Ook ontwikkelde Ypsilon de workshop Verbindende gespreksvaardigheden over hoe je het contact behoudt of verbinding maakt. In deze workshop voor familieleden leer je wat gebrek aan ziekte-inzichtinhoudt en krijg je tips om de communicatie met je naaste te verbeteren. Daarmee kun je je naaste beter ondersteunen en zo bijdragen aan een stabieler ziektebeeld en herstel. Je leert de juiste vragen te stellen, écht te luisteren en af te zien van een eigen oordeel. Én hoe je het beter niet kunt doen

Themapublicatie

In 2022 organiseerde Ypsilon een online Kennissessie over verbindende gespreksvaardigheden. De kennis en informatie over dit onderwerp zijn terug te lezen in een themapublicatie.


Gemiddeld (0 Stemmen)
Ziek? Hoezo ziek?

Geen reacties gevonden..