Terug

Bron

3 Borderline en naasten

Hoewel er grote verschillen zijn in de klachten die mensen met borderline ervaren, heeft het in de meeste gevallen veel invloed op hun dagelijkse leven. Maar ook op dat van jou als naaste. Veel naasten ervaren druk omdat zij niet goed weten hoe ze ermee moeten omgaan als hun dierbare borderline heeft. Gelukkig is er veel dat je als naaste kunt doen, zowel voor je dierbare als voor jezelf.

Informatie

Door je te verdiepen in de achtergronden, de symptomen en de aanpak van borderline, leer je meer over wat de aandoening inhoudt en zal je jouw naaste wat beter begrijpen. Je vindt informatie op dit platform, maar ook op bijvoorbeeld de website van Stichting Borderline. Ook zijn er verschillende boeken over borderline geschreven.

Communicatie

Wil je graag een gesprek voeren? Doe dit dan op een moment dat de ander niet al overspoeld wordt door emoties. Stel vragen zonder je op te dringen en bied liever steun dan veel adviezen. Probeer je woordkeuze neutraal te houden, geef geen waardeoordeel en bagatelliseer de heftige emoties van de ander niet. Mensen die zich beoordeeld voelen gaan vaak in de verdediging. Dit maakt het lastig om een goed gesprek te voeren. Vraag bijvoorbeeld wat het voor de ander betekent zich zo te voelen. Kijk ook wat jouw reactie doet. Onbedoeld hebben opmerkingen soms een verkeerde uitwerking. Kijk of je anders kan reageren. Aansluiten bij de woorden die jouw naaste zelf gebruikt, kan hierbij helpen. Geef hierbij gerust aan dat jij je best doet en dat het af en toe even zoeken is hoe je het beste kan reageren. Merk je dat het gesprek nergens toe leidt, geef dit dan aan en verlaat het gesprek. Betrek het borderline-gedrag van de ander niet op jezelf en ga er niet in mee. Als jouw naaste heel erg verdrietig of boos is, is het mogelijk dat dit door de borderline komt. Het heeft dus niets met jou te maken.

Grenzen stellen

Het is misschien even wennen, maar je kunt beter duidelijk haalbare grenzen aangeven dan helemaal geen grenzen stellen. Wees ook duidelijk over waar je wel en niet bij kan helpen. Je bent immers ouder, broer/zus, partner of kind en geen hulpverlener. Onthoud ook dat jij niet verantwoordelijk bent voor de eventuele gevolgen van borderline-gedrag.

Denk aan jezelf

Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Je kunt iemand het beste steunen als je zelf op de been blijft. Zoek dus hulp als dat nodig is. In deze korte animatievideo zie waar jij als naaste terecht kunt voor ondersteuning. Via de Groepen op BovenJan kom je eenvoudig in contact met lotgenoten.

Zie ook

Omgaan met borderline

Brochure `Borderline in je omgeving`

 


» Toon gekoppelde Groep
Gemiddeld (0 Stemmen)
3 Borderline en naasten

onderdeel van:

Borderline

Geen reacties gevonden..