Terug

Verhaal

Vrijwilliger bij Retrovo in Bussum

Ik werk iedere maandag en dinsdag als vrijwilliger bij Retrovo respijtvoorziening bij GGz Centraal "de Mauritshof" in Bussum. Ik kook daar voor "echte mensen"` die als het ware van de trap zijn gevallen. Deze mensen hebben onder andere psychische problemen zoals een bipolaire stoornis (zoals ik), PTSS, depressies, autisme en dergelijke. Maar er zitten hier ook mensen met een verslaving (zoals ik) of mensen die tijdelijk ontheemd zijn van een vaste woonplek door bijvoorbeeld een scheiding in hun relatie. Deze mensen zijn in mijn ogen "echte mensen" omdat ze lijden aan pijn, schaamte, intens verdriet of rouw, boos zijn of worden gekweld door waanzin. Ik herken dat. Sommige gasten zijn hier dan ook om bij te komen en voor de rust en anticiperen voor herstel om verdere opnames te voorkomen. De diversiteit is enorm. Hier worden dus ook gesprekken gevoerd die eerlijk en oprecht zijn en die je bijvoorbeeld niet zomaar met je buurman deelt. Hier vinden mensen lotgenoten, ervaringsdeskundigen en hier worden hechte vriendschappen gesloten.

Retrovo bestaat uit een huiskamer met keuken, een eetkamer, een buitenplaats (een soort tuintje) en kantoorruimte, een spreekkamer en 8 slaapkamers. De gasten mogen maximaal 2 weken verblijven en de afdeling is voorzien van een gesloten deur. Er moet dus aangebeld worden om binnen te komen en daarmee is er goed overzicht wie en wat er binnenkomt. De gasten krijgen een intakegesprek voordat ze bij Retrovo mogen verblijven.

Retrovo respijtvoorziening is ontstaan volgens ontwerp van pionier en ervaringsdeskundige Nikey Puper. De samenwerking is hecht en ik ben dan ook trots dat ik aan haar zijde mag werken bij Retrovo. Retrovo wordt dan ook gerund door alleen maar enthousiaste ervaringsdeskundigen. Ikzelf zit ook in een traject om ervaringsdeskundige te worden. 

Door mijn opleiding en jarenlange ervaring als kok in gerenommeerde restaurants in en rondom het Gooi, is koken met passie mij niet onbekend. Ook hier bij Retrovo kook ik met volle overgave en maak hier Nederlandse, Franse, Italiaanse, Spaanse maar ook Vietnamese en Thaise gerechten. Gezonde en dus verse producten die hoog op smaak door mij worden gemaakt staan hier in hoog vaandel. Wij doen hier veel voor het herstel van deze bijzondere gasten dus dat doe ik in de keuken bij Retrovo.  

De gasten waarvoor ik gekookt heb in de restaurants kwamen daar met een hoog verwachtingspatroon en dus ook met een dikke portemonnee. Enkele van de restaurants waar ik werkte hadden dan ook een Michelinster zoals restaurant Spandershoeve in Hilversum tegenover de bekende Wisseloord studio`s. Daar heb ik voor echt beroemde mensen mogen koken zoals bijvoorbeeld Prince, George Michael en Mariah Carey. Maar ook bij restaurant de Jonghe Haan op de `s-Gravelandseweg in Hilversum (waar ik mijn vrouw en leidinggevende Susanne ontmoet heb), waar ik the Rolling Stones van diensten heb voorzien. Ze kwamen met een tourbus en op tafel moest een fles Bols jenever uit de vriezer staan waaruit gezopen werd. In deze restaurants laten de gasten uit blijk van waardering bij het afrekenen een fooi achter voor het personeel. Soms 10, soms 20 en soms zelfs meer. Heel af en toe wordt er een dienblad vol met bier van een gast de keuken in gebracht voor het keukenpersoneel als waardering voor onze kookkunsten. Dat houdt ook de verslavingsgevoeligheid van het keukenpersoneel mooi op peil! 

Bij Retrovo hebben de gasten geen verwachtingspatroon en zijn vaak afgemat door de ervaring van de harde samenleving. Koken voor deze gasten neem ik dan ook zeer serieus en kook dan ook voor ze zoals ik ook in een restaurant op topniveau zou doen. Vaak krijg ik dan ook leuke reacties van deze gasten die mijn eten enorm waarderen. Ik geef ze niet alleen een gezonde verse maaltijd, maar ook gemoedsrust en een enkele keer een geluksmomentje van een gast die vaak in tijden niet zo lekker gegeten heeft. Voldaan en met een tevreden gevoel gaan ze dan de avond in en hopelijk een goede nachtrust tegemoet. Ik realiseer dat ik bevoorrecht ben en dat dit niet opweegt tegen een fooi die ik van een high-class gast zou krijgen in een restaurant. Ik kook dan ook met veel plezier voor deze gasten en ben dan ook zeer gedreven om voor deze mensen een bijzondere maaltijd op tafel te zetten. 

Al die jaren in de restaurants en mijn opleiding en mijn ervaringsdeskundigheid komen bij Retrovo tot zijn recht. Ik voel mij hier dan ook niet alleen kok maar ook een gastheer om deze gasten het goed naar hun zin te maken. Voor mij een eer, vandaar "sociƫteit club Retrovo" met zijn gasten als bijzondere clubleden!

Ruben Paul Westenbroek


Gemiddeld (0 Stemmen)
Vrijwilliger bij Retrovo in Bussum

Geen reacties gevonden..