Terug

Bericht

Ypsilon strikt topspreker voor kennissessie CGT

Wie bij de behandeling van bijvoorbeeld psychose alleen denkt aan medicijnen, doet mensen tekort. Want er zijn allerlei vormen van therapie. Eentje daarvan wordt zelfs iedereen met psychoses aangeraden: cognitieve gedragstherapie, oftewel CGT. Waarom is dat? Hoe werkt CGT? En heb je als naaste mogelijkheden om je kind, broer of vriend hierin te steunen? MIND Ypsilon vond emeritus hoogleraar Mark van der Gaag bereid om zijn kennis nog één keer in gewone mensentaal te delen. Dat doet hij in de nieuwe serie kennissessies die MIND Ypsilon dit jaar organiseert. De sessie is online voor iedereen bij te wonen en vindt plaats op donderdag 30 maart 2023 vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan gratis via deze link.

Mede dankzij het onderzoek van prof. dr. Mark van der Gaag weten we meer over psychose en over goede psychosezorg dan ooit tevoren. Zeker waar het cognitieve gedragstherapie betreft. Van der Gaag is de bedenker van de methode Gedachten uitpluizen, die een begrip werd in Nederland. Met deze methode kunnen patiënten hun verwarde, achterdochtige en sombere gedachten systematisch bevragen en corrigeren. Van der Gaag ontving voor zijn baanbrekende werk vele prijzen, waaronder de Ria van der Heijdenprijs en een koninklijke onderscheiding.

Er zijn veel misverstanden rond CGT, weet Van der Gaag. Bijvoorbeeld dat CGT vooral gaat over denken. Niets van waar, het gaat wat hem betreft vooral over negatieve emoties en over vermijding. Hij spreekt zelfs van een historische foutdat psychotische stoornissen nooit zijn gerekend tot de angststoornissen. Kijk maar naar iemand met een hondenfobie en iemand met paranoia. Je ziet eenzelfde soort schrikreactie. Hoe dat werkt en vooral: wat eraan te doen is, is een van de onderwerpen die in deze kennissessie aan bod zal komen.

 

Meld je hier aan

 

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..