Terug

Bericht

Schaatsster Jutta Leerdam openhartig over eetprobleem

Jutta Leerdam is nog maar 24 lentes jong, maar heeft als schaatsster al grote successen op haar naam staan. In `Open Kaart` onthult ze dat er achter dat succes ook een soms te ver gaande discipline zit. Zo ver, dat het zich in een jarenlang eetprobleem heeft geuit.

Jutta vertelt in het YouTube-programma van Robbert Rodenburg dat ze `helemaal doorsloeg` met obsessief gezond willen eten. "Ik wilde zo perfect zijn, in de zin van: ik wilde zo perfect gezond eten en zo graag zo dun mogelijk zijn, dat dat me uiteindelijk wel wat vormen heeft gekost een aantal jaren en ook niet goed voor mij is geweest, want ik was daar gewoon de hele dag mee bezig."

Het nam volgens de schaatsster drie jaar lang zorgelijke vormen aan. "Dat ik niks maar dan ook niks ongezonds at. Een stukje chocolade? Mijn lichaam hoefde het op een gegeven moment niet eens meer. Ik had het geblokt, alsof ik het gewoon niet lekker vond. Ik vond een appel ineens het lekkerste wat er was. Ik had mezelf zo gebrainwasht. Ik at alleen maar gezond en ook niet heel veel. Ik werd heel dun en dat was achteraf gewoon niet goed, want ik had op een gegeven moment gewoon geen kracht meer."

Tijdens een trainingskamp eiste het z`n tol. "Ik kwam niet meer vooruit, ik had al mijn spieren verbrand en was op", aldus Jutta. "Als ik onder de douche stond had ik plukken haar in mijn handen, het was too much. En ik dacht alsnog dat ik goed bezig was. Ik kon zo erg tegen mezelf zeggen: `Je mag het niet`, en dan deed ik het gewoon niet. Voor mezelf was dat discipline, maar achteraf gezien zo slecht voor mijn sport en mijn gezondheid. Ik ben blij dat ik daaroverheen ben gekomen."

Haaruitval was niet de enige lichamelijke consequentie van haar eetprobleem. "Ik werd ook echt vier jaar lang niet ongesteld. Ze zeggen dat dat normaal is in de sport, maar dat is echt niet normaal." Ze verwijst naar soortgelijke verhalen die ze van turnsters heeft gehoord.  "Dat heeft echt te maken met voeding en vetpercentage en niet met hard trainen. Want ik train nu harder dan ooit en mijn lichaam heeft er nu genoeg energie voor."

Gelukkig is Jutta nu wel blij met haar lichaam en voelt ze zich gezond. Maar, erkent ze: "Het zit altijd in mijn hoofd dat ik te dik ben. Iedereen weet dat ook om mij heen, want ik heb het er de hele dag over. Dat zal altijd nog een ding zijn." Ze kan het nu naar eigen zeggen los van elkaar koppelen. "Eerst wilde ik afvallen, nu eet ik om de beste van de wereld te zijn en om sterk, fit en gezond te zijn. Uiteindelijk bedankt mijn lichaam mij in al die prestaties die ik heb gedaan."

Bron: RTL Boulevard

» Meer informatie..
Gemiddeld (0 Stemmen)

Geen reacties gevonden..